Úvod »HRNCE A KASTROLY»HRNCE TLAKOVÉ » tlakové hrnce - návod k použití


        

tlakové hrnce - návod k použití

skladem

 

Číslo produktu: 1
naše cena bez DPH: 26 Kč
naše cena s DPH (21 %):
31 Kč

do košíku:
  ks  

Vaření v tlakovém hrnci je opět moderní. Pokrmy jsou chutnější, ušetříme a navíc to není nic složitého ani nebezpečného. Několik cenných rad se ale vždycky hodí a naleznete je v tomto článku.

V tomto kratším článku si shrneme několik zásad, důležitých pro vaření v tlakových hrncích. Tyto zásady byste měli nalézt i v návodu u svého tlakového hrnce, ale ten nebývá vždy přiložen, zvlášť pokud jste hrnec například zdědili po mamince. Rady pro vaření v tlakovém hrnci vám pomohou vyvarovat se možných problémů při jeho používání a také díky nim dokážete plně využít výhod, které tento způsob vaření nabízí. Tak tedy jdeme nato.

  • Základní pravidlo zní: nikdy nenaplňujte svůj tlakový hrnec víc než do poloviny pevnými potravinami a v případě tekutin by to nemělo být více než 2 třetiny obsahu hrnce. Ptáte se proč? Je to jednoduché. Potraviny mají tendenci při vyšším tlaku zvětšovat svůj objem. Proto je důležité množství vkládané do tlakového hrnce nepřehánět. Některé tlakové hrnce mají uvnitř vyznačené hladiny, které vám vždy řeknou, kdy je čas v plnění přestat.
  • Při vaření v papinově hrnci používáme méně tekutin, protože při vyšším tlaku se tekutiny vaří až při vyšší teplotě a dochází tak k menšímu odpařování než při konvenčních metodách vaření.
  • Extra vůní a chuť potravin získáme tak, že je před samotným vařením v tlakovém hrnci zprudka osmažíme do hněda. Například při přípravě omáček necháme v tlakovém hrnci bez poklice maso s cibulí osmažit a teprve potom přidáme tekutiny a další ingredience.
  • Ingredience přidáváme průběžně během vaření. Různé ingredience se různě dlouho vaří. Proto na začátku vaření přidáme ty ingredience, které se vaří dlouho a jako poslední přidáváme například ovoce a další měkké ingredience, které by se neměly rozvařit.
  • Buďte vždy připraveni snížit teplotu plotny. To je poměrně jednoduché v případě plynových sporáků a novějších elektrických a indukčních varných desek. U klasických elektrických plotýnek někdy velmi dlouho trvá, než vystydnou, proto je vhodné mít vedle hlavní plotny, na které vaříme, zapnutou ještě jednu, kde udržujeme teplotu nižší a v případě potřeby hrnec pouze přesuneme.
  • Čas vaření v tlakovém hrnci začneme počítat až od chvíle kdy dosáhneme plného tlaku.
  • Co se týče délky vaření, v případě tlakových hrnců bude kratší doba lepší. Stačí minuta navíc a pokrm se změní v břečku. Pokud zjistíme že je náš pokrm nedovařený, není problém to napravit. Ale v případě že máme z pokrmu rozvařenou břečku, tak máme smůlu.
  • Příliš vysoký tlak ve vašem hrnci může být způsoben třemi příčinami: příliš vysoká teplota, přeplněný hrnec a nebo ucpaný regulační tlakový ventil. V každém případě je dobré si přečíst návod k používání vašeho konkrétního hrnce. Nikdy nic nezkazíme tím, když před každým vařením zkontrolujeme průchodnost regulačního ventilu a v rámci možností i funkčnost případného tlakoměru a teploměru. Tím bychom měli předejít případné katastrofě.

Věřím, že vám tyto rady pomohou při vaření v tlakovém hrnci a nebo v nich alespoň naleznete návod na řešení některého z problémů, na které můžete narazit.

Bezpečnostní instrukce - při používání tlakového hrnce dodržujte následující bezpečnostní pravidla:
Pozorně si přečtěte kompletní návod na použití, zvláštní pozornost věnujte především (de)montáži a čištění bezpečnostních pojistek.
Nedotýkejte se horké nádoby holýma rukama. Tlakový hrnec nepoužívejte v troubě.
Nepouštějte malé děti do blízkosti tlakového hrnce v průběhu vaření.
Tlakový hrnec s obsahem vařící kapaliny přemisťujte s maximální opatrností.
Tlakový hrnec pracuje pod tlakem.
Nevhodné použití může způsobit popáleniny. Před použitím se přesvědčte, že je hrnec řádně uzavřen.
Před každým použitím hrnce zkontrolujte, zda nejsou ucpány pojistky a ventily.
Používejte výhradně náhradní díly Barazzoni a opotřebené pravidelně vyměňujte.
Tlakový hrnec otvírejte až po zmizení vnitřního tlaku a lehkém vychladnutí. Před otevřením jím lehce zamíchejte k prevenci vystříknutí jídla po otevření.
Pozor na úplné odpaření tekutiny v hrnci při vaření. Hrnec nepoužívejte na smažení na oleji pod tlakem.
Tlakový hrnec nepoužívejte k jiným účelům, než pro které byl vyroben. Tento hrnec je určen výhradně pro použití v domácnosti. Výrobce neodpovídá za škody vzniklé nevhodným nebo chybným použitím.
Nevařte potraviny typu krupice, ovesné mouky, obiloviny, sušený hrách, těstoviny, ovocné kaše z jablek. Hrozí vytvoření pěny a ucpání bezpečnostní pojistky.
Nevařte potraviny zabalené do plátna, papíru a podobně.
Tlakový hrnce nepřeplňujte ? viz značka uvnitř.
V případě nefunkčnosti tlakového hrnce se poraďte se svým prodejcem.

Náhradní díly: 1. Provozní ventil (tlak ? 0,7 barů). Ventil začíná pracovat při dosažení tlaku 0,55 barů (cca 110°C) ? jeho horní část se zvedne a vypouští vnitřní páru. Po ukončení vaření nechte zlehka téct studenou vodu na víko, dokud nedojde ke snížení vnitřního tlaku (dokud ventil neklesne). V žádném případě neponořujte hrnec do vody celý (viz obr. originální návod str. 13).
2. Bezpečnostní pojistka (viz obr. originální návod str. 14) ? svým vysunutím ukazuje, že v nádobě už je vnitřní tlak a zabraňuje tak otevření nádoby pod tlakem.
3. Bezpečnostní ventil (viz obr. originální návod str. 14-15)? je aktivován v případě nefunkčnosti provozního ventilu. Pokud dojde k nadměrnému tlaku, bezpečnostní ventil je vytlačen nahoru pod příčník, pod který tak uniká pára tak, aby nepřišla do kontaktu s kuchařem.
4. Těsnění ? zabraňuje úniku párky kolem poklice. Výrobce doporučuje výměnu těsnění, bezpečnostního a provozního ventilu každých 18-20 měsíců, a to i v případě, že hrnec není používán.

Otevření:
Nadzvedněte páku na poklici. Otočte oválným víkem o čtvrt otáčky, jednu část skloňte do nádoby a druhou stranu vytáhněte ven (viz obr. originální návod str. 15-16).
Zavření:
Vložte poklici dovnitř opačným pohybem k otevření, otočte o čtvrt otáčky zpět a příčník umístěte do směrových drážek k uchycení příčníku poklice. Páku uzavřete do zcela horizontální polohy (viz obr. originální návod str. 15-16). Ujistěte se, že víko pevně drží na okrajích hrnce.

Skladování ? pokud hrnec nepoužíváte, nenechávejte jej uzavřený.

Použití: 1. Před prvním použitím řádně umyjte kovové části hrnce a poklice horkou vodou se saponátem.
2. Na čištění nepoužívejte kyseliny a abrasivní čistící prostředky. Lze mýt v myčce na nádobí.
3. Před každým použitím zkontrolujte čistotu provozního ventilu, řádné uzavření víka (konce příčníku musí být usazeny v směrových drážkách), bezpečnostní ventil je řádně nasazen (pozor na otočení hlavou dolů, pak je nefunkční).
4. Dbejte na dostatek tekutin v hrnci, hrnec nepřeplňujte přes množstevní rysku.
5. Umístěte tlakový hrnec na vařič - operačním ventilem na straně odvrácené od kuchaře.
6. Tlakový hrnec nepřehřívejte, používejte nižší a střední teploty. Jakmile začne ucházet pára, snižte teplotu na minimum. Od této chvíle začínají platit teploty v přiložených receptech.
7. Slabý únik páry z provozního ventilu při vaření je známkou, že proces vaření je v pořádku.
5. Po ukončení vaření sundejte hrnec z vařiče. Nechte zlehka téct studenou vodu na víko, dokud nedojde ke snížení vnitřního tlaku (dokud ventil neklesne). V žádném případě neponořujte hrnec do vody celý (viz obr. originální návod str. 13).
6. Po vychladnutí hrnce a snížení vnitřního tlaku (viz obr. originální návod str. 22) můžete víko otevřít.

Případné možné problémy:
1. Pára uchází u okraje víčka, nebo
2. pára neuchází ani po několika minutách vaření, nebo
3. bezpečnostní ventil se aktivuje.
Řešení ? okamžitě přestaňte vařit. Sundejte hrnec z vařiče a ochlaďte pod tekoucí vodou.
Zkontrolujte, zda poklice, těsnění a ventily jsou správně nasazeny a čisté, případně očistěte nebo vyměňte.
V případě nejasností nebo pochyb se neváhejte obrátit na svého prodejce.

Údržba:
1. Těsnění ? po použití sundejte z víka (obr. str. 26), umyjte a potřete jedlým olejem. Vraťte těsnění zpět na víko.
2. Provozní ventil ? po každém použití řádně očistěte (obr. str. 27).

Časy vaření vybraných typů jídel:
Hovězí maso 30-40 min
Vepřové maso 20-30 min
Kuřecí maso 15-20 min
Ryby 5-10 min
Ovoce 2-5 min
Brokolice 8 min
Květák 4-6 min
Mrkev